kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kevätsiivousta Markku Envall mielessä


Kevätauringon helottaessa täydeltä terältä pakkasyön jälkeen alan siivota kuin olisi tulossa kuukautiset, mutta eihän niiden piikkiin enää voi mitään laittaa, jotain muuta sen on. No, pari tuntia reuhdontaa: mattoja ulos kaiteelle, mattopiiskalla hakkaamista,  hangella tallaamista ja lopuksi lumipesua koko talven edestä.  Kyykiskeleminen, kanteleminen, riehuminen mattopiiskan ja katuharjan kanssa nostaa hien pintaan. Hyvä! Kellarin portaasta löytyy sentään yksi oluttölkki. Itsensä palkitsemisen piikkiin nautiskelen sen keinutuolissa ja sehän kihahti päähän.

Viime päivinä olen tehnyt uuden löydön, Markku Envallin. Voi, kun se tuntuu hyvältä pitkän ajan henkisen köyhistelyn jälkeen. Sekö se sai minut innostumaan jopa omaa elinympäristöäni kohentamaan.  Markku Envallin kirjallisuusesseet iskevät minuun kuin naula silmään, yhtä mieleeni tulevaa sanontaa käyttääkseni.  Huokaan helpotuksesta. Kaikkea ei ole vielä menetetty, Envallin esittelemä  Baltasar Gracianin kirjoittama Käsikirja on etsittävä luettavaksi.

Envall livauttaa esseessään  Soi laulu hiljaa kuin ohimennen että Keuruu voisi perustaa Einari Vuorelan retriitin, jossa ainoa sallittu aktiviteetti olisi hänen runojensa lukeminen, ääneen tai äänettä.  Minulla alkoi raksuttaa. Olen seuraillut lehdistä, -harvoin päivälehdet kyllä kirjoittavat retriiteistä. Jokin niissä kiinnostaa minua. Aiheet joiden ympärillä pidetyistä retriiteistä olen lukenut, eivät ole saaneet minua syttymään  Mutta runoretriitti, se vast’ voisi olla jotain. Siis ainoa retriitin aktiviteetti olisi runojen lukeminen ääneen tai äänettä.    Alkaa nousta pintaan käytännöllisiä kysymyksiä ronoretriitin järjestämisestä. Kuka, missä, milloin, mitä maksaa, ketä kiinnostaa?

Aurinko paistaa vielä, viimeiset lumet häviävät pihalta silmissä, kesä tulee ja pöydällä   on Markku Envallin kirjoista: Samurai nukkuu  vielä kokonaan lukematta, Toinen jalka maassa osittain ja sitä, joka sai minut  ”hereille”  Henkiinjäämisen suunnitelma ja muita esseitä kirjallisuudesta haluan lukea ainakin selaillen sieltä täältä uudelleen. Sanon itselleni: Parempi myöhään kuin ei milloinkaan löytää kirjailija, josta tykkää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti