kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

torstai 31. lokakuuta 2013

Kaukainen rakkaus ohjelmassa

Kirjoitin lähes vuosi sitten tässä blogissa otsikolla Saariaho kermojen kermaa. Valittelin, etten ”osaa” kuunnella Saariahoa. Nyt minulla on mahdollisuus saada saattaja matkalle Kaukainen rakkaus-teoksen uumeniin. Lieksan kansalaisopistossa on meneillään musiikin historian kurssi. Olemme jo käyneet läpi eri musiikin aikakaudet ja nyt lopuksi ensi tunnilla tutustumme nykymusiikkiin suomalaisten Eino Juhani Rautavaaran ja Kaija Saariahon teosten avulla.

Hesarin toimittaja Ilkka Malmberg yritti vuosi sitten perehtyä omin päin Saariahon ranskalaisen Simone Weilin elämästä säveltämään oratorioon. Malmberg tähtäsi teoksen ensi esitykseen Helsingin Musiikkitalossa. Malmberg kirjoitti asiasta laajasti mm.HS:n kuukausiliitteessä. Minulle jäi tuntuma, että Malmberg koki jonkinlaisen hämäännyksen ja luovuttamisen jopa turhautumisen  tunteen.

Saariaho on suomalainen säveltäjäkuuluisuus. Olen päätellyt, että Saariahon kiinnostus Simone Weilin elämään perustui hänen omaan taustaansa. Saariaho ei ole lähtöisin suomalaisesta yläluokkaisesta perheestä. Minäkin olen lukenut Weilin tekstejä ehkäpä siitä syystä, että olen samastunut niihin tunteisiin joita Weil,   -vaikka olikin yläluokkalainen, tunsi vaikeissa oloissa eläviä ihmisiä kohtaan. Weil oli idealisti ja se koitui hänen tuhokseen.

Opettajana ja johdattelijana maailman musiikkiin eri aikakausina on meillä alkuaan uusiseelantilainen Leslie Hindle, joka valitettavasti on lopettamassa työnsä Pielisen Karjalan Musiikkipistossa jäädessään vanhuuseläkkeelle. Häntä kuunnellessa tuntuu, että hän on kokonaan musiikin valtaama ja mikä onni meille, että hän pursuaa ja jakaa meille anteliaasti tietojaan ja musiikillisia tunteitaan..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti