kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

tiistai 31. joulukuuta 2013

Ilmiselvä velho

Tv-ykkösellä  esitettiin eilen, maanantaina klo 21  dokumenttiprojekti Soundbreaker, ympäri maailmaa mainetta niittänyt elokuva harmonikkavelho Kimmo Pohjosesta.

Kimmo Pohjosen hanuri soi kuin taiottuna.  Soitto tuntuu tulevan jostain tutusta; maasta, metsästä, jäästä, lumesta, kallioista, lehtevän koivun oksista, vesilähteistä jopa maamoottoreista ja  entisaikojen työn äänistä. Se kolisee, paukkuu, vierii, kierii, kuplii, suhisee, litisee ja läikkyy. Se nousee muusta kuin keski- tai uudenajan romansseista, hovitansseista tai tragedioista. Se tuntuu nousevan pohjoisten esi-isiemme ja -äitiemme aherruksen,  taistelujen ja onnen tai epätoivon aikojen sekä kokemusten väkisin sikiävistä siemenistä. Se saa äänellisen ilmiasunsa Kimmo Pohjosen luomana. Olenko sitä siementä kun se niin tutulta ja läheiseltä tuntuu.

Pohjonen ei jäljittele vaan luottaa vaistoonsa. Pohjosen soittoon on helppoa herätä. Hänellä tuntuu olevan kosketus sille tasolle, joka tavallisessa arjessa on tavoittamattomissa. Pohjosta kuunnellessa mieli heltyy, tulee syvä kaipaus alkujuuriin, syvälle sisimpään. Onko siinä jotain kalevalaista juurta vai vieläkin kaukaisempaa. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti