kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Hunaja kuin antibiootti, sokerikin hätätilassa

Hunaja toimii kuin antibiootti, kerrotaan  Mediaplanetin tuottamassa erikoisjulkaisussa, joka tuli postissa  toissapäivänä Hesarin mukana.  Artikkelin kirjoittaja on Suomen Mehiläishoitajain liiton tutkimuskoordinaattori Tuula Lehtonen.

Artikkelin mukaan Suomessa tehdyn antimikrobisuustutkimuksen mukaan neljällä erilaatuisella; horsman, puolukan, kanervan ja tattarin hunajalla on todettu olevan antibioottinen vaikutus, joka toimii muun muassa streptokokin, pneumokokin tai MRSA:n aiheuttamia bakteerikasvustoja vastaan.

Minä kuulin ensimmäisen kerran  hunajan käytöstä haavojen hoidossa ollessani mehiläistenhoitokurssilla Lieksassa 1970-luvun lopulla.
Leevi Saatsi tuli kurssin lopuksi kertomaan hunajasta.ja sen terveysvaikutuksista. Se, mitä Saatsi kertoi hunajan käytöstä palovammavoiteena jäi erityisesti mieleeni, koska pienetkin palovammat ovat kivuliaita ja tulehtuvat helposti.

Siitä lähtien ei meidän perheessä ole tarvinnut potea tulehtuvia palohaavoja. Tilkka hunajaa laastariin ja palaneen kohdan päälle. Kipukin loppuu saman tien. Se johtunee siitä, että hunaja on ns. hygroskooppinen aine. Hunaja ”vetää” ihonestettä itseensä ja se vaikuttaa kipua lieventävästi.

Muutama vuosi sitten Punaisen Ristin ensiapukurssilla kerroin kokemuksestani hunajan sopivuudesta palovammojen ensiapuna. Kouluttaja torjui välittömästi ja varoitti edes kokeilemasta..

Televisio-ohjelmassa, - sekin muutama vuosi sitten,  Afrikassa työskentelevä englantilainen lääkäri kertoi ja näytti käytännössä, miten on hoidettavissa pienin kustannuksin paha makuuhaava kun on käytettävissä vaseliinia ja sokeria. Hän kertoi että hunaja olisi parempi kuin sokeri, mutta se on liian kallista köyhille ihmisille. Potilaan lantioon syntynyt laaja märkivä haava sai peitteekseen siinä kameran alla sängyn reunalla sekoitetun sokeri-rasvaseoksen ja haavan päälle siteen. Kysyttäessä hoidon onnistumista lääkäri totesi vaatimattomasti, että haava parantuu tällä hoidolla kahdessa viikossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti