kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

maanantai 21. tammikuuta 2013

Vihreän Langan ykkösnumero on mielestäni kiinnostava ja monipuolinen.  Tilaamalla nyt saisi 10 numeroa  19 eurolla.  Lehden yksi pääteema on  ENERGIAN TUHLAUKSEN VALOMERKKI. 

Sammeli Heikkisen artikkeli, Tulossa: Pimeä tulevaisuus, on kansantajuinen; sisältää helposti hahmotettavia arkipäivän elämästä otettuja esimerkkejä. Tietokirjailija Jussi Laitinen ennustaa vaikeita aikoja, kun halpa energia loppuu. Ikävää on, että ennustus saattaa hyvinkin toteutua. Nyt povataan hiilen renessanssia.
”Vihreä tai kestävä kasvu on utopiaa, pötypuhetta ja huijausta”, Laitinen sanoo painokkaasti. ”Olemmeko kulkeneet jo niin pitkälle, että muutosta tulee edistämään suuri kriisi. Yksi ongelma: Energian säästäminen onkin luultua vaikeampaa. Toinen ongelma: Öljylle ei ole korvaajaa.”

Maailman energiajärjestö IEA: ”Maailman energiatarve kasvaa kolmanneksella vuoteen 2035 mennessä”. Yhdysvaltalainen tutkija Richard Heinberg: ”Maailman talous ei enää nouse, koska halpaa öljyä ei ole”. Uudet energiamuodot ja  -lähteet tekevät tuloaan. Ehtivätkö ennen kuin olemme pulassa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuutti tv-haastattelussa ,- olikohan lauantai-aamuna tai niillä main,  että kasvu, jatkuva kasvu on välttämätön.  Vapaavuori ei sanonut, että se on mahdollista.

Vihreä Lanka 1:ssa Anu-Elina Lehti käsittelee teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvistin uusinta kirjaa: Uskomaton matka uskovien maailmaan. Enqvistin mukaan fyysikon eetokseen kuuluu aggressiivisuus ja jatkuva tarve kyseenalaistaa annettuja totuuksia. "Uskonnottomuus ei ole vakaumus, uskonnottamaksi ei opiskella eikä siihen sisäinen ääni komenna." Lehti luonnehtii Enqvistin tyyliä: Hänen esseidensä kepeä ja ironinen tyyli muistuttaa hivenen Merete Mazzarellan teoksia, joissa kirjailijan oma elämä yhdistyy yhteiskunnalliseen pohdintaan ja vahvaan tieteelliseen substanssiin. 
Enqvistin kirjojen perusteella vaikuttaa, että luonnontieteiden opiskelu karistaa uskonnon ihmisestä. Enqvist sanoo kuitenkin tuntevansa monia uskonnollisia fyysikoita.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA valitsi Enqvistin vuoden 2012 ajattelijaksi.

Minusta keskustelu ns. taloudellisista lainalaisuuksista, ilmastonmuutoksesta, väestöräjähdyksestä tai uusista energialähteistä alkaa tuntua lähes samalta kuin eri uskontokuntien kiista siitä kuka on oikeassa ja kuka pystyy parhaiten pitämään kannattajansa linjassa. Luottamuksen menetys tuntuu huolestuttavalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti