kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Ilmastonmuutoksen pitäisi huolestuttaa

Ilmastonmuutoksen pitäisi huolestuttaa enemmän jos tutkimustuloksiin on uskomista. Vaikka ei yhtyisikään käsitykseen, että ihmisen toiminta aiheuttaa ilmaston lämpiämisen ja muut sääilmiöt niin se ei anna meille enemmän aikaa varautua muutokseen.

Olenkin päätellyt, että tämä käsittämättömien rikkauksien haaliminen keinolla millä hyvänsä on merkki jostain tulevasta, johon tarvitaan paljon varallisuutta. Rikkaat rakentanevat omat kaupunkinsa ja vahvat muurit vartijoineen niiden ympärille. Me, joilla ei ole rikkauksia, saamme tyytyä siihen mitä luonto meille antaa. Onko kelvollista viljelysmaata, onko sellaisia säitä että vilja ehtii kypsyä ja rehut saadaan latoon. Tuleeko kuumuus ja kuivuus vai kylmyyttä ja nälkää. Surku tulevia sukupolvia. Niiden pitää oppia aivan uusia jo unohtuneita taitoja, jos nekään riittävät.

Tämän päivän (la 8.12.) HS:n mielipidepalstalla tiedetoimittaja, tietokirjailija Pasi Toiviainen kirjoittaa, että "Jäämeren pysyvän jääpeitteen sulamiseen riittää näillä näkymin yhden asteen lämpeneminen." Grönlannin mannerjää sulaa kokonaan maapallon lämmettyä noin kaksi astetta. Sulaminen vie paljon aikaa, mutta kriittinen kynnys ylittyy pian, jatkaa Toiviainen. Vuonna 2008 Yhdysvaltain tiedeakatemian julkaisusarjan (PNAS) tutkimus on kartoittanut ilmastojärjestelmän keikahduspisteitä. Siinä on todettu, että kahden prosentin lämpiäminen johtaisi 30 prosenttia kaikista eliölajeista sukupuuton partaalle ja neljän asteen lämpeneminen merkitsisi 40 prosentin sukupuuttoaaltoa. Ja kuusi prosenttia tarkoittaisi taas jotain enemmän. Mainitussa tutkimuksessa on todettu, että noin neljän asteen lämpeneminen johtaisi muun muassa Amazonin sademetsän kuivumiseen, lauhkeiden havumetsävyöhykkeiden ekosysteemimuutokseen, yleiseen sadevyöhykkeiden muutokseen ja Länsi-Antarktiksen mannerjäätikön romahtamiseen.
Minusta tuo eliöiden elinolojen huononeminen niin, että ne eivät enää pysty elämään maapallolla, on vakavin uhka ihminen–nimiselle eliölle.

Hiilidioksidipäästöt kasvavat tänä vuonna 2,6 prosentilla, vaikka maailman talous on vaikeuksissa. YK:n ilmastoneuvotteluissa Qatarin Dohassa.on pohjana kahden asteen raja. Päästöjen kasvusta vastaavat erityisesti suuret kehittyvät valtiot kuten Kiina ja Intia. Kiina vastaa jo yli neljäsosasta kaikista maapallon hiilidioksidipäästöistä
Suomen Ilmatieteen laitoksen kasvihuonepäästöistä vastaava ryhmäpäällikkö Tuomas Laurila sanoo: "Maapallon talouselämä ja ihmiset ovat koko ajan edenneet runsaan päästön tietä ja näyttävät jatkossakin etenevän" Laurila uskoo, että poliittista tahtoa alkaa löytyä vasta ongelmien kärjistyessä.
Näin joulun lähestyessä pitänee piristyä ja toivoa vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti