kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivänä

Talvinen itsenäisyyspäivä näyttäytyi meillä sinertävänä läpikuultavana utuna keskitaivaalla ja horisontissa sulana kultapallona. Lumisten puiden välistä tulvivaa kullan hohtoa ei kamera pystynyt tallentamaan. Oli vain pysähdyttävä ja imettävä sitä silmin muistiin pimeiden päivien varalle.

Jänikset olivat tallanneet kaadettujen koivujen liepeillä maan ristiin rastiin. Mitä lienevät hakeneen. Jälkiä oli kauttaaltaan tavallista enemmän, liekö jäniksillä ollut hyvä kesä lisääntyä. Ehkäpä taas ensi keväänä näemme niitä aamuvarhaisella pihassa voikukan lehtiä syömässä.

Vaikka en kehdannut katsoa linnan juhlien pukuloistoa, ei sitä voinut välttää uutisissa. Pakka Haaviston ja Kimmo Pohjosen haastattelu itsenäisyyspäivän vietosta oli kiinnostava. Haavisto oli taas niin korrekti aivan kuin varautuisi tuleviin vaaleihin. Kimmo Pohjonen ei kursaillut kertoessaan omia ajatuksiaan. Pohjosen hanurilla esittämä Finlandia palautti mieleen viime syksynä Lieksan kirkossa kuullun kolmen muusikon esittämän Finlandian. Ihmettelimme ja ihailimme kun kolme soittajaa sai Finlandian soimaan niin täydellisesti.
Olipa Pohjosenkin esitys tauturimainen.

Itsenäisyyspäivää edeltävänä yönä ja jo illalla Lieksasta kaupoilta tullessa pystyi taivaalla näkemään paljon tähtiä. Radiossa lueteltiin mitkä planeetat ja tähdet voi seuraavana yönä nähdä ja tunnistaa. Minä en pysty erottamaan mikä on mikä, mutta se ei häiritse vaikuttumasta niistä. Radiossa kerrottiin. että 13-14.12 päivien välisenä yönä voi nähdä tähdenlentoja kerran minuutissa, vai kuulinko oikein1
On satanut pehmeää pakkaslunta niin, että pienten kuusien oksat jo taipuvat lumen painosta. Maa on jäässä. Metsässä ja soilla on nyt hyvä liikkua, koska lunta on maassa vain kymmenisen senttiä. Tätä menoa joulu on valkoinen. Saisi vielä sataa vaikkapa parikymmentä senttiä, että kelkkailu onnistuisi paremmin lasten kanssa. Lumikengätkin otettaisiin esille.

Internet-yhteys on ollut jo monta päivää poikki. Sonerasta kerrottiin, että olemme saaneet ilmoituksen laitteidemme vaihdon tarpeesta. Ilmeisesti kaiken markkinoinnin keskeltä emme ole noteeranneet tärkeätä tiedotetta. Voi kestää kaksi viikkoa, ennen kuin pääsemme taas verkkoon.

Dohasta kerrotaan, että ilmasto lämpenee kahden asteen sijaan jopa kuusi astetta vuosisadan loppuun mennessä eli 90 vuodessa. Sehän on vain yksi ihmisikä!  Tutkijaryhmän mukaan viime vuonna hiilidioksidipäästöt olivat 54 % suuremmat kuin vuonna 1990 Tätä menoa merien vedenpinta nousisi jo 50 vuodessa niin että rannikkoalueet jäisivät veden alle. Kahden asteen nousu nostaisi meren pintaa 0,5 – 1 metriä. Entäpä 4 ja 6 astetta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti