kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

maanantai 17. joulukuuta 2012

Ruusunpunaista valoa aamupimeällä


Tänä aamuna yhdeksän tienoissa vaaleanpunainen valo ulkona hämmästytti ja ihastutti. Koko maisema kylpi vaalean ruusun punassa.Taivas oli ohuen näköisessä pilvessä eikä auringon  kajoakaan näkynyt itätaivaalla, onhan talvipäivän seisaus ensi viikolla. Ilmiö kesti lyhyen aikaa, ehkä kymmenen minuuttia.

Muutaman kerran aikaisemmin, kesäaikaan,  olen havainnut lähes vastaavanlaisen ilmiön, mutta voimakkaampana. Illalla kun aurinko on ollut jo horisontissa koko tienoo on ollut voimakkaasti punertavan valon värjäämä. Samaan aikaan taivas on ollut osittain paksujen ukkospilvien peitossa, ukkonenkin jyrähdellyt. Olen päätellyt  silloin, että pilvet ovat heijastaneet laskevan auringon säteet  ja väri on syntynyt pilvissä olevan vesihöyryn spektristä; samasta syystä kuin sateenkaaren syntyessä, mutta vain  punaisen sävy on näkynyt ihmissilmälle.

Näin keskitalvella  ilmiö syntynee samasta syystä kuin kesälläkin. Venäjällä on parhaillaan voimakas korkeapaine. Riittävän kaukana idässä aurinko paistaa samaan aikaan kun meillä on kello 9. Koko pohjoisella pallonpuoliskolla aurinko on näkyvissä tähän aikaan vuodesta alhaalla horisontissa. Auringon säteet pääsevät  ilmakerrosten läpi pilvettömänä päivänä korkealle ja heijastuvat pitkien välimatkojen taa maalaisjärjellä pääteltynä. En ole kuullut kenenkään kertovan vastaavanlaisesta valoilmiöstä.

Ilmiö on pysähdyttävä ja hämmästyttävä. Se on havaittavissa harvoin, ei edes joka vuosi.

Iltapäivällä oli poutaa ja pakkasta. Harsomaisia pilvilauttoja virtasi kaakosta. Näkymätön mykkä suihkukone ilmaisi itsensä sumuvanalla  idästä länteen. Nyt aurinko näkyy enää punaisena pilkottavana väriläiskänä läntisellä taivaalla.


Joulu on viikon päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti