kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hesaria lukiessa

Viime viikonvaihteen Hesareissa oli kummassakin sivuja yli seitsemänkymmentä, puolet mainoksia. Yhden lehden tekstiosasta saisi lähes 300-sivuisen kirjan. Aiheissa ja teksteissä on valinnan varaa.

Television pressiklubi-ohjelmassa viime viikolla Ruben Stiller tivasi nykyiseltä päätoimittajalta ja parilta ulkopuoliselta toimittajalta onko Hesarin linja muuttunut päätoimittajan vaihdoksen myötä. Olihan pääuutiseksi nostettu Suojelupoliiisin leivissä olevan poliisin paheksuttava käyttäytyminen työaikana. Viime sunnuntain lehdessä kokonaisen uutissivun kokoinen juttu isoin piirroksin käsitteli katuprostituutiota. Onko rimaa laskettu vai eikö tapahdu tärkeämpiä asioita, Jokin aika sitten pääkirjoituksessa oli nykyistä liikenneministeriä kuvailtu satuhahmoksi. Ruben Stiller kysyikin ohjelman lopussa, onko tullut aika, jolloin pääministeriä voitaisiin kuvailla Peter Paniksi.

Lauantain lehdestä jäi mieleen, että Suomenlahden villit meritaimenet on pantu kalastuskieltoon valtion vesialueilla, mutta vain siellä, yksityisiltä vesialueilta sitä saa vielä kalastaa.
- Serbialaiset tiputtavat syksyisin itse viljelemistään luumuista 50-prosenttista viinaa, slivovitsia, jota meillä myydään Alkossa. Serbiassa oma tislaus on luvallista.
- Tule apuun Obama! kirjoittaa Sami Sillanpää Lähi-Idän konfliktin ratkaisusta. Arabikevään jälkeen tulikin talvi.
- Isot rahtialukset käyttämään maakaasua, kun energia kallistuu. Maakaasu ei ole räjähdysherkkää.
- Nokian kurssi on noussut kuukaudessa yli 21 %. Se oli myydyin osake perjantaina Helsingin pörssissä. (Vuodessa arvo on laskenut yli 40 %)
- Romanian maatalousmaan hinta on noussut 1800 % kahdeksassa vuodessa (2002-2010) Viljava maa on ilmeisesti hyvä sijoituskohde. Tanskalaiset ovat ottaneet tilanteesta vaarin. Kansat tarvitsevat leipää!

Sunnuntain lehdessä on annettu paljon tilaa suomalaisen dosentin (nimeä en uskalla verkossa mainita, etten tulisi syylllistetyksi väärään tulkintaan ja saisi dosenttia kimppuuni) kanteluille ja rikosilmoituksille, joita onkin kymmenessä vuodessa kertynyt lähes sata. Kanteluaiheet on listattu kahdelle sivulle; kunnianloukkausia, ym. Rikosilmoitukset vallan välineinä, kommentoi sunnuntaitoimitus.

Toinen sivun kokoinen suomalainen on 80-vuotias Pentti Linkola otsikolla Linkolan vuosisata. Linkola kertoo, ettei kirjoita enää esseitä tai kirjoja. Jotkut ovat voineet saada hänen kirjoituksistaan ajattelemisen aihetta, nyt hän tarkkailee luontoa, kirjoittaa puhtaaksi havainnoistaan tehtyjä päiväkirjoja ja kalastaa. Hänen mukaansa 2000-luvulla jäät ovat huonontuneet , talvikalastus vaikeutuu. Suuri osa lintulajistosta hävinnyt. Hakkuut tuhonneet 95 % metsistä.

Ulkomaat-sivulla Anna-Liisa Kauhanen kirjoittaa ruotsalaisesta läksykerhosta, jossa opetetaan matematiikkaa tai autetaan tekemään läksyjä vapaaehtoisten johdolla. Läksyavun tarve on tuonut markkinoille myös yksityisiä yrittäjiä, jotka antavat maksusta yksityisopetusta. Mattecentrun-niminen yhdistys toimii kerhoina ja verkossa. Yli 100 000 koululaista saa ilmaista apua matematiikan opiskelussa. Jos on poissa yhdeltäkään matikantunnilta, on vaikea pysyä perässä, kertoo yksi lukiolainen. Kaikilla ei ole kotona perheenjäsentä, joka osaisi tai ehtisi auttaa läksyissä. Me olemme heitä varten, kertoo Mattecentrumin pääsihteeri.Vapaaehtoisia auttajia on noin 320.
(Suomessa " Oppivelvollisuus saattaa pidentyä yhdellä vuodella", otsikoi HS 4.12. Siis "kymppiluokasta" tulisi pakollinen! Näin paikattaisiin peruskoulussa tapahtunutta jälkeen jäämistä. Opetusministeriö on listannut keinoja edistämään koulutuksellista tasa-arvoa. )

Sunnuntain 2.12. kulttuurisivulla voi tutustua kuuluisan Niemeyer-nimisen 104-vuotiaan  brasilialaisen arkkitehdin luomuksiin upeina kuvina ja lukea hänen satavuotista elämänhistoriaansa.  Alvar Aalto oli yhdeksän vuotta Niemeyeriä  vanhempi  ja samaan aikaan suomalainen arkkitehtikuuluisuus. Niemeyer käväisikin Aallon vieraana ja sai vaikutteita Aallon puun taivutusmenetelmästä. Suunnitteli sen jälkeen Rio-tuolin, jossa käytti lamellitekniikkaa.

Ateisti huutaa, mystikko vastaa-otsikolla esitellään kolme kirjaa; Anna Kontulan, Jari Ehrnroothin ja Kari Enqvistin uskontoa käsittelevät uutuudet.
Anna Kontula: Mistä ei voi puhua, Into
Jari Ehrnrooth: Tietämättä uskon, Kirjapaja
Kari Enqvist: Uskomaton matka uskovien maailmaan, WSOY

Hyvä joulupukki, tuo minulle kirja joululahjaksi, kerron mikä, kun kysyt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti