kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

maanantai 18. helmikuuta 2013

Meitä on miljoona

Meitä, yli 65 vuotiaita on Suomessa miljoona, josta 50 000 on ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa. sanoo Vappu Taipale Suomen Punaisen Ristin jäsenlehden ykkös-numerossa. Siis 20 eläkeikäistä pärjää itsekseen yhtä hoidettavaa kohti.  Taipale hehkuttaa vanhusten puolesta. Hänen mielestään pitäisi heittää romukoppaan mielikuvat, joista suurin on ajatus vanhoista ihmisistä taakkana – koska ikääntyneet eivät ole työelämässä, he eivät tuota mitään. Taipaleen mukaan vanhat ihmiset ovat erittäin tuottavia: Vanhat ihmiset tuottavat sosiaalista pääomaa, jolla ylläpidetään valtavat määrät hyvinvointia. Vanhuus ei ole sairaus. Enemmän huomiota ansaitsisivat ne asiat, jotka pitävät ihmiset virkeinä ja terveinä.

Ensimmäisen kerran ihmiskunnan historiassa yli 60-vuotiaat käyttävät kulutukseen enemmän rahaa kuin alle 20-vuotiaat. Tällaisia kansantalouksia on maailmassa 38. Suomi on niistä yksi, valaisee Taipale.

Vappu Taipale ei ole kuka tahansa. Sen lisäksi, että hänellä on pitkä muodollinen ansio- luettelo, hän on ollut ja on edelleen aktiivinen osallistuja ja yhteiskunnallinen keskustelija miehensä Ilkka Taipaleen rinnalla. Vappu Taipale on 72-vuotias.  ”Jokainen voi edistää omaa hyvinvointiaan: Liity! Anna! Opi! Harrasta! NAURA!”

Väestötilaston mukaan Lieksassa  runsas vuosi  sitten oli  yli 65 vuotiaita 3484 asukasta.  Taipaleen esittämän suhdeluvun perusteella heistä on ympärivuorokautisessa pitkäaikaishoidossa  noin 175.  Viime aikoina on paljon puhuttu hoitajapulasta ja siitä, ettei yksittäistä hoidettavaa kohti ole riittävää määrää hoitajia. Kun otetaan huomioon mm. työaikalaki, vuosilomalaki ym. työlainsäädännön vaatimat näkökohdat on kiinnostavaa,  mikä on Lieksan todellinen hoitajamäärä suhteessa hoidettaviin.

Lieksassa on jo usean vuoden aikana kehitelty uutta vanhusten hoitomuotoa, jossa yksin- asumiseen kykenemätön vanhus sijoitettaisiin vieraaseen perheeseen. Ennakkoon ilmoitetut hoitokorvaukset tuntuvat kovin matalilta, eikä hanke ilmeisesti sen takia ole herättänyt kiinnostusta.

Minusta on tärkeää mieltää Taipaleen tapaan, että eläkeläisetkin ovat kuluttajia. Eläke, ainakin pienen eläkkeen saajilla kuluu elämiseen. Se menee samalla tavalla kuin nuoremmillakin, asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, kotitalouteen ja  harrastuksiin. Kun vanhus tarvitsee koti- tai sairaalahoitoa, tahi muita palveluita hän maksaa siitä ja työllistää.  Jos jollakulla jää eläkkeestä yli kulutuksen ei sitä pidetä tyynyn alla vaan se on pankissa vapaassa käytössä rahamarkkinoilla tai muilla tavoin sijoitettuna.  Ei ne eurot jää minnekään piiloon makaamaan, eikä niitä kukaan polta, olipa ne tulleet talouteen mistä lähteestä tahansa. Raha kiertää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti