kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

lauantai 29. syyskuuta 2012

Hämärän kaupan ilta

Vihreiden vaalivankkuri keräsi katseita saapuessamme Pielisentielle puoli kuuden tienoissa perjantai-iltana. Lähdimme liikkeelle alakylältä toria kohti. Väkeä virtasi kadulla Lieksan mittakaavassa sakeana. Vankkurin matkassa oli itseni lisäksi mieheni Arto ja tyttäreni Tea metsänneitona. Vankkurit pysäytettiin Kulttuurikeskuksen kohdalle. Siihen leiriydyimme. Ohikulkijat pysähtyivät nauttimaan munkkeja ja lämmintä mehua. Munkit olivat kotituvassa paistettuja. Mehu oli Kontiovaaran metsistä kerätyistä puolukoista ja kotipuutarhan herukoista.  Tapasin illan aikana tuttuja ja paljon uusia ihmisiä. Vihreistä oltiin kiinnostuneita ja toivotettiin menestystä vaaleissa.

Mikä Lieksassa on parasta? Luonto, metsä, hiljaisuus, sopivan kokoinen kaupunki ja helppous tutustua ihmisiin. Pielisentien uusi ilme sai kiitosta. Mitkä asiat ovat tärkeitä,  mihin  pitää kiinnittää erityisesti huomiota? Nuorten ja lasten hyvinvointiin, omaishoitajien tukemiseen ja avoimuuteen päätösten teossa. Nuoriso peräänkuulutti uusia vaatekauppoja ja suri, ettei Lieksassa ole enää kirjakauppaa. Kerroin nuorille mistä kunnallisvaaleissa on kysymys. Hehän ovat tulevia vaikuttajia. Tapaamani nuoret olivat kantaaottavia ja rohkeita, joiden kanssa olisi voinut keskustella pidempäänkin. Nuorten ajatuksille ja mielipiteille täytyy antaa tilaa ja heidän pitää tulla kuulluksi.

Keskustelin yhden äidin kanssa, että etenkin nuoret perheet tarvitsevat apua ja tukea. Lapsen kehityksen kannalta turvattu varhaislapsuus on taattava. Ennen kotona kävivät kätilö ja terveyssisar huolehtimassa ja tarkistamassa että lapsen fyysinen kunto ja olosuhteet ovat kunnossa ja äiti voimissaan synnytyksen jälkeen. Tähän on saatava lisää resursseja.

Ikäihmiset toivat esiin huolensa omaishoitajien jaksamisesta. Vapaapäivät on järjestettävä yksilöllisten tarpeiden mukaan. Tässä olisi tilaa myös vapaaehtoistoiminnalle. Punainen Risti?

Oli hieno kokemus viettää parituntinen lieksalaisten kanssa keskustellen ja pohtien kotikaupunkimme asioita. Hämärän kaupan ilta on kokonaisuudessaan upea innovaatio. Kiitos idean isälle Taisto Lehikoiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti