kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Harsopussien kanssa kauppaan

On aika ottaa käyttöön harsopussi, joka on vaikkapa omin käsin tehty vanhasta muka käyttökelvottomaksi käyneestä ikkunaverhosta, kerätä siihen kaupassa ostettavat  vihannekset ja hedelmät ja kantaa ne harsopussissa kassalle. On aika välttää entistä enemmän etenkin sellaisen muovin käyttöä, jota ei polteta polttolaitoksessa vaan että sen joutuminen kaatopaikalle tai luontoon sellaisenaan on nykyoloissa mahdollista..

Minullahan on varastossa ainakin yksi jo parikymmentä vuotta sitten lahjaksi saamani harsopussi. Ekovihreä Marketta Horn, entinen espoolainen kunnallispoliitikko, valtiotieteen tohtori, ompeli vanhoista verhoistaan harsopusseja jo 1980-luvulla ja jakeli niitä tuttavapiirissään. Marketta on ollut edelläkävijä  monessa suhteessa. Muovien joutuminen luontoon oli yksi hänen monista huolenaiheistaan, jotka liittyivät ympäristön- ja luonnonsuojeluun. Marketan matkustettua  Aasiassa joitakin vuosia sitten hän kertoi nähneensä järkyttäviä määriä muovipusseja rautateiden varsilla. Muovipussiogelma on maailman laajuinen.

Kuulin tiedotusvälineestä, että ohuiden muovipussien käyttö aiotaan kieltää EU:n alueella, koska 90 prosentilla tutkituista linnuista löytyy muova vatsasta. Minulla syttyi intomielinen ajatus repäistä rohkeasti ja järjestää haastekampanja harsopussien käytöstä lähipiirissäni. Hoksasin myös, mikä markkinarako tässä piileekään. Harsopussi tai niin monta harsopussia kuin ennen tarvittiin ohuita läpinäkyviä muovipusseja esimerkiksi vihanneksia ja hedelmiä varten on varattava kauppakassiin jo kotoa lähdettäessä. Jos ei osaa tai halua itse ommella tai ei ole sopivaa kangasta on  pussi ostettava kaupasta samalla tavalla kuin nyt voi ostaa muovikasseja kassatiskin alta. Jos niitä ei siellä ole, kauppa hankkii ennen kuin asiakas on mennyt sinne missä niitä on.  Asiakashan on aina oikeassa!
.
Matkustin  Marketan kanssa Venäjällä seitsemän vuotta sitten. Toreilla ja kaupoissa läpinäkyvän ohuen muovin käyttö oli yleistä. Keitinpiirakat sujautettiin myydessä muovipussiin. Marketta kieltäytyi ottamasta vastaan muovipussiin pakattua. Muutaman piirakan ottaminen paljaaseen käteen ja reppuun sujauttaminen ei tuottanut ongelmia.


Polttolaitosten rakentamisella on kiire, jotta päästään alkuun tässä mielestäni kaaosmaisessa tilanteessa.  Kestää ties miten kauan ennen kuin EU:n byrokraatit saavat uuden muovipussien käyttöä kieltävän lain säädettyä tai laadittua edes direktiivin, jos saavat koskaan!   Ennen ilmaisten pussien kieltoa osuutemme tässä asiassa on se, ettemme ota vastaan kaupan tarjoamia maksuttomia muovipusseja vaan pidämme mukana omat pussimme.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti