kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Eino-myrsky ja markkinat

Eino-myrsky rymyää vielä vaimeasti. Se aiheutti lyhyen sähkökatkoksen iltapäivällä. Muualla Suomessa on uutisten mukaan 180 000 kotia  ilman sähköä. Jos ei pahene niin täällä päästään vähällä, - taas. Nyt ilma selkenee. Kuu möllöttää lähes täytenä pilvien lomasta ja  ilma alkaa jäähtyä. Eilen illalla tuntui oudolta kun ilma oli sumuinen ja lämmin, mutta lähes täysikuu. Täyden kuun ajasta on minulla mielikuva  kuulaudesta ja kirpeydestä.

Viime viikolla oli taas juttua epäonnistumisen autuudesta. Ajattelin, mitenkähän käy Talvivaaran Perälle. Kannattaa muistaa sitten kun Talvivaara ponnahtaa muutaman vuosikymmenen päästä pinnalle. Kannatti epäonnistua, siitä opittiin ja sitten menestyttiin. Nokian Ollilahan vuosi sitten piti epäonnistumista tärkeänä kehityksen moottorina. Mitenkähän käy Nokian? Onko Ollila oikeassa jää nähtäväksi. Hesarin kolumnisti Elina Grundström (12.11.13) sanoo että epäonnistumisen jalostavasta vaikutuksesta persoonallisuuteen on niukasti tieteellistä näyttöä, eikä yritys- tai sotahistoriasta löydy todisteita siitä, että tappio johtaa automaattisesti voittoon.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden käynnistämää epäonnistumisen päivää vietettiin viime keskiviikkona. Grundström kirjoittaa: Jos päättäjät uskovat, että yritysten syntyminen on kiinni vain asenteista, Suomen tulevaisuus on höttöisellä pohjalla. …

Kolumnisti kertoo: The Atlantic-lehden lokakuun numeron Liza Mandyn artikkelin mukaan Piilaaksossa arvostetaan työnhakijaa tai riskipääomaa etsivää yrittäjää, joka on selvinnyt perustamansa yrityksen konkurssista. Hänen ajatellaan saaneen arvokasta kokemusta – vähät siitä, että kokemus on yleensä hankittu muiden rahoilla. …Suomalaisen epäonnistumisen päivän nettisivut kannustavat ihmeen kevyesti konkurssin tekemiseen, koska se on kuulemma niin mahtava oppimiskokemus.

Suomalaiset muistavat vielä 1990-luvun laman, jossa moni yrittäjä joutui pankkikriisin maksumieheksi ja elinikäiseen velkavankeuteen. …Suomessakin on viime aikoina nähty monta tapausta, joissa menestys on kääntynyt katastrofiksi, kuten Nokia ja Talvivaara, toteaa Grundström.

Vaikka epäonnistumisen päivä on ideoitu Otaniemessä, ajatus on tuontitavaraa. Epäonnistuminen on elämäntaitokirjallisuuden uusin muoti-ilmiö Se on peräisin samasta puppugeneraattorista kuin positiivinen ajattelu, tunneäly ja sisäiset sankarit, Ne ovat hetken eläviä muotikäsitteitä, joihin sisältyy himpun verran totta ja paljon potaskaa.
päättelee Grundström.

Grundströmin kolumnia koskevassa mielipidekirjoituksessa tänään Minna Stenius kirjoittaa mm: Elämme sellaisten taloudellisten realiteettien aikaa, että meidän olisi syytä ruveta uskaltamaan. Kustannuksia ei voi loputtomasti karsia – pitää myös luoda uutta.

Yksi tuttavani totesi: Eihän rahaa ole olemassakaan, sehän on pelkkiä numeroita! 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti