kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Sulien kelien keskellä marraskuussa

Marraskuu on kohta puolessa välissä ja maa on aivan sula. En malta pysyä kasvimaalta poissa, vaan nokkaisen kuokalla sieltä täältä ja nostelen rikkaruohoja. Vielä ehdin kylvää porkkanaa ensi kesää varten. Se alkaa itää heti kun maa lämpenee keväällä ennen kuin voi aloittaa maan käsittelyn kylvöä varten. Eipä se jouduta porkkanaa enemmän kuin muutaman viikon, mutta sekin avittaa alkukesän odotuksessa. Valkosipulikin olisi pitänyt kylvää nyt syksyllä, mutta siihen sopivia istukkaita ei ollut paikallisessa siemenkaupassa.

Viehättävästi talitintit kylpeä purskuttavat pihalla kalliokuoppaan syntyneessä lammikossa kuten kesähelteellä olen siinä nähnyt pikkulintujen tekevän. Myrsky-yönä kookas naavalla kiinteäksi kiedottu havupallo ilmestyi pihakuusen juurelle. Oravat kesyyntyvät; viivyttelevät lintujen syöttöpaikan liepeillä valmiusasennossa ennen pakoa. Useana aamulla iso lintu on rymistellyt pihakuusikossa. Valkoturkkiset jäniksen poikaset on helppo havaita pimeällä auton valoissa, mutta vaikeaa väistää, koska ne sykyilevät puolelta toiselle osaamatta poistua valokiilasta. Ovat helppoja saaliita ennen lumen tuloa.

Ilmastonmuutos on kestopuheenaihe. Isänpäivänä Hesarin kotimaa-palstalla Heli Saavalainen kirjoittaa otsikolla Päästöt kuriin etuajassa kertoen Hinku-projektista (Kohti hiilineutraalia kuntaa), jossa viisi suomalaista kuntaa Kuhmoinen, Mynämäki, Padasjoki, Parikkala ja Uusikaupunki ovat onnistuneet vähentämään ilmastopäästöjään etuajassa. Tarkoitus on vähentää liikenteen, asumisen ja ruoan päästöjä EU:n asettamia tavoitteita nopeammin: 15 % vuoteen 2016 mennessä, 80 % vuoteen 2030 mennessä. Hinku-kuntia on nyt 14 ja kumppanuuskuntia kaksi. Hinku on muutakin kuin päästöjen vähentämistä. ”Viedään eteenpäin taloudellisesti järkeviä ratkaisuja, joilla on kasvumahdollisuuksia” sanoo hanketta johtava professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta.
Energiaa säästyy; tulee halvemmaksi, kertoo eräs projektissa mukana oleva yrittäjä.

Samalla  sivulla on graafinen esitys, joka kertoo koko maailman ilmastopäästöistä Sen mukaan  Kiinan ilmastopäästöt ovat kasvaneet aikajaksolla 1990 – 2012 noin nelinkertaiseksi. Ns. kehittyneiden maiden yhteinen päästömäärä on hieman laskenut  samana aikana.  Koko maailman yhteenlaskettu ilmastopäästömäärä on kyseisenä aikajaksona kasvanut 33 %.

Varsovan ilmastokokous alkaa huomenna. Se kestää 11 päivää. Suomen pääneuvottelijan Harri Laurinkan  mukaan Varsovassa pitäisi päästä sopuun siitä, milloin maat ilmoittavat päästövähennystavoitteensa.

 Hitaita ovat herrojen kiireet!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti