kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

maanantai 19. marraskuuta 2012

Kylpytynnyreilläkö turisteja Kolille?

Pettääkö matkailuammattilaisten arvostelukyky? Kuvittelevatko he, että ne jotka Kolille tulevat eivät saa kotonaan tai muualla kylpeä lämpimässä vedessä. Vai onko suunniteltu työllistää naisia selänpesijöiksi? Sitäkään kokemusta turistien ei ole tarvis tulla Suomen Kolilta hakemaan. Onko unohtunut Kolin itseisarvo, sen luonnon ainutlaatuisuus. Pitääkö sitä pilata kaikenkattavalla krääsäkulttuurilla?

Vanhat isot puut ovat muistutus siitä, miten lyhytikäisiä ja kestämättömiä ihmisinä olemme. Sakari Topelius kirjoitti 1800-luvulla Kolista,  että se on vertaansa vailla oleva luonnon múodostuma ikikuusineen  koko Suomessa. Sen jylhyys elähdytti suomalaisia lahjakkaita taiteilijoita. He raahautuivat hitailla ja kehnoilla kulkuneuvoilla satoja kilometrejä  eläytyäkseen Kolin lumovoimaan; ikuistamaan  ja välittämään sitä kanssaihmisille kuvina, kertomuksina  ja musiikkina.
Kolin kallioperä on 2,5 miljardia vuotta vanhaa, noin puolet maapallon olemassaolosta.  Pysähdyttääkö tämä tieto? Koli on maailman kuulu peruskalliolla sijaintinsa  ja sen louhikoissa kasvavan metsän perusteella. Saman ikäistä peruskalliota ei tavata muualla maapallolla kuin Fennoskandiassa. Turistit ennen tulivat tietoisina Kolin historiallisesta taustasta. Miten on nyt, mikä heitä kiinnostaa. Ilmeisesti on tehty markkinatutkimus ja todettu, että kylpytynnyrit olisivat poikaa!

Ylä-Kolin korjaustyössä tehtävään uuteen ulkoterassiin, johon on tarkoitus sijoittaa kylpytynnyrit lehtitiedon mukaan, on luultavasti saatu lupa rakennuslupamenettelyssä  vain julkisivumuutoksena sillä perusteella ettei se suurenna rakennusalaa.  Laajennukselle ei olisi herunut lupaa itsestään selvästi, tai mistä tietää enää, mitä viranomaiset ovat valmiit tekemään kun asialla on raha, kasvu ja kiire.

Väkisin tulee mieleen, että kaavoitus- ja rakennuslupa-asiat pitäisi olla tarkemman syynin alla kuin ne näyttävät olevan Lieksassa. Koli-Cultura-hanke on kuin keittiön kautta sisään mentäisiin, ei pääovesta vaan salaa. Sitä taidetaan ajaa kuin  käärmettä pyssyyn..
Tehdään valmista niin, ettei ole enää paluuta,  aivan kuten Ylä-Kolilla. .
Talvivaaran takia Oikeuskansleri on saanut kansalaiset heräämään, mitä on tehtävä kun virkamiehet eivät hoida hommia josta heille palkkaa maksetaan. 

Nyt olisi nuijalla töitä! Tuntuu käsittämättömältä, että Kansallispuiston hoitaja esittää Lieksan Lehden kertomia kommentteja Ylä-Kolilla tapahtuneista metsänhakkuista. Ei hän ole tehtävänsä tasalla. Hänen on parasta etsiä muu tehtävä, jossa hän voi saada näkyvyyttä laajemmalle niin etteivät kuusen oksat häiritse: kauaskantoisia ajatuksia, tulevaisuuden suunnitelmia ekä siirtymistä pois pysähtyneisyyden ajasta.

Kylpytynnyritkö tuovat lisäarvoa Kolin houkuttelevuudelle. Outoa porukkaa nyt kosiskellaan. Ennen väki edes yritti piilottaa sivistymättömyyttään. Kyllä pahasti Kolia suunnittelevat erehtyvät. Jos minulla olisi noitumisen tai manaamisen kyky noituisin  Ylä-Kolin  kaupustelijat kylpijöineen  tynnyriin ja vierimään laskettelurinnettä pitkin Pieliseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti