kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Itkuvirttä Kolin kuusista

Kolin kansallispuistosta heti Ylä-Kolin hotellin alapuolelta on kaadettu 25 kuusta. Vanhin ja kookkain niistä oli 230 vuotta vanha. Eilen saamani tiedon ja valokuvien mukaan puu on sahattu tukeiksi ja kuljetettu ajotien varteen. Puun poikkileikkauspinnoissa ei ole nähtävissä lahovauriota. Mittausten mukaan se ei olisi kaatuessaan ulottunut laskettelurinteelle asti, eikä se paikallisen havainnoijan mukaan olisi kaatunut rakennukseen päin, jos esimerkiksi myrsky olisi sen kaatanut.

Kansallispuistoista ei raivata laajankaan myrskytuhon jäljiltä kaatuneita puita pois, vaan ne jätetään maatumaan paikoilleen. (vrt. Suomu Patvinsuon kansallispuistossa). Kolin tilanne vaatii perusteellista selvitystä ja toimenpiteitä tulevaisuutta varten On kiinnostavaa, mitä käyttötapaa on suunniteltu ikitukkien varalle. Joko lie käyty niistä kauppaa.. Kuka huolehtisi siitä, etteivät ne katoa siitä tien varresta jonain päivänä tai yönä teille tietymättömille.

Muistanette kun parikymmentä vuotta sitten muutamat lieksalaiset aktivistit  saivat estetyksi Kolin laajamittaisen rakentamisen.  80 000 suomalaista liittyi joukkoon estämään hankkeen toteuttamisen. Joukkovoimalla se onnistui. Tänä päivänä meillä on tietoverkot käytettävissämme. Tilanne on paljon muuttunut siitä kun kirjeillä ja puhelimella asioitiin ja silti saatiin uskomattomilta tuntuvia  tuloksia.

Ikikuusi ja 24 pienempää yksilöä on tuhottu lopullisesti. Monet lieksalaiset Kolin erityistä ikimetsiin pohjautuvaa arvoa korostavat pitävät lauantaina 24.11. klo 12  (muutettu klo 13.55) alkaen surutilaisuuden kirjastolla. Me esitämme julkisen protestin ja mielen ilmauksen tapahtuneen johdosta. Me toivomme, että mahdollisimman moni osallistuu mielenilmaisuun. Pukeudumme mustiin suruvaatteisiin. Sinä, joka satut lukemaan tämän, kerro ystävillesi; tulkaa mukaan. Meidän on koottava voimamme, etsittävä tietoa ja sellaisia vaikuttamiskeinoja, ettei vastaavaa enää tulevaisuudessa tapahdu. Me luotamme demokratiaan ja haluamme testata sen toimivuutta. Haluamme testata voimassa olevien lakien valvontaa sekä kansalaisoikeuksiamme ja -velvollisuuksiamme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti