kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

perjantai 23. marraskuuta 2012

Aamutelevision äärellä

Aamutelevisiossa taitaa olla päivän parhaat ohjelmat. Perjantaiaamuisin kokoontuva Jälkiviisaat, ainakin silloin kun siinä on mukana Kalle Isokallio kannattaa ainakin minun katsoa.  Yhtenä aiheena oli liikenneministeri Kyllösen määräraha-asia. Minä ymmärrän Isokallion puhetta. Isokalliosta johtuu  mieleeni Jukka Kajava, joka aikoinaan arvosteli Tv-ohjelmia. Jos Kajava kehui jotakin, se kannatti katsoa. Mihin nämä mieltymykset ja luottavaisuus ns. asiantuntijuuteen perustunevat.  Ainakin siihen että he tuntuvat tietävän mistä puhuvat ja heidän perustelunsa tuntuvat uskottavilta jopa päteviltä. Tässä yhteydessä harmittaa sanoa ”Ei yksi pääsky kesää tee!”

Tämän aamuisen kuvareportaasin otsikko Pohjanmaalla viisaus on vanhoissa naisissa tai Akat asialla (Yle 2012)

oli perusteltu Kyrönjoella tapahtuneella puusillan rakentamisella ennen nyt niin yleisiä terässiltoja. Kylän naiset olivat saaneet miehet ryhtymään valtaisaan puuhaan. Kylän halki virtaavan Kyrönjoen yli kylän miehet rakensivat puusillan, joka piti joka kevät purkaa jäiden lähdön aikaan ja uudestaan pystyttää jäiden sulettua. Edellä sanotun perusteella ei voi mieltää hankkeen laajuutta ja sen vaativuutta. Tämä kuvareportaasi pitää jokaisen nähdä, etenkin lasten ja nuorten, jotta he ymmärtäisivät minkälaisiin teknisiin suorituksiin ja yhteisiin ponnistuksiin entisen suomalaisen maaseudun asukkaat pystyivät itse rakentamiaan apuvälineitä käyttäen. ”Pahan ilman lintuna” tekee mieli kysyä: Jos tulisi aika ettei nykyistä infrastruktuuria pystyttäisi pitämään yllä, vaikkapa voimakkaan ja pitkäaikaisen taloudellisen taantuman seurauksena, niin miten kauan kuluisi että kuvareportaasissa  kerrottua tietotaitoa ja asennetta löytyisi.  Otsikon tämä reportaasi on saanut siitä, että kylän naiset olivat olleet ratkaisevassa asemassa hankkeeseen ryhtymiselle. Sillan nimi on vieläkin Akkaan silta.  

Lämmintä  ilmaa virtaa lounaasta.  Tulisipa ennen joulua idästä voimakas kylmä ilmavirtaus joka saavuttaessaan lämpimän meren tekisi lumisateen ainakin Etelä-Suomeen. Toivottavasti mekin saisimme siinä siivellä valkean joulun.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti