kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

torstai 25. lokakuuta 2012

Koulupakkoa ei ole, oppivelvollisuus on


Eilen illalla olimme kokoontuneet lukion auditorioon Opettajien Ammattijärjestön kutsumana keskustelemaan ja vastaamaan opettajien ehdokkaille esittämiin kysymyksiin. Koin, että opettajat halusivat evästää tulevia valtuutettuja kouluasioissa. Saimme myös selkeitä kirjallisia eväitä OAJ:n esitteinä.

Keskustelussa tuli vahvasti esille oppilaiden erilainen motivaatio ja kyky oppia. Kävi ilmi, että koteja uhattiin sakolla jos oppilas ei tullut kehotuksista huolimatta kouluun. Aika hujahti taas nopeasti. En saanut pyytämääni puheenvuoroa. Olisin huomauttanut, että koulupakkoa ei lain mukaan ole, sen sijaan oppivelvollisuus on.

Vanhemmilla on mahdollisuus opettaa kotona itse tai hankkia yksityisopetusta.  Perheeni asuessa  25 km päässä koulusta opetimme mieheni ja minä 9-vuotiaalle tyttärellemme peruskoulun kolmannen luokan oppimäärän. Kotiopetukseen ei tarvinnut hakea lupaa. Ilmoitus riitti. Lukuvuoden päättyessä oppilaan oli tentittävä, eli käytävä koululla kokeissa osoittamassa että hän hallitsee oppimäärän hyväksyttävässä määrin, jotta hän voi siirtyä seuraavalle luokalle. Tyttäremme siirtyi seuraavana syksynä neljännelle luokalle varsinaiseen kouluun.

Monet ehdokkaat ääneen korostivat toisen asteen, eli ammatillisen koulutuksen tai lukion merkitystä peruskoulun jälkeen. Minä esitin, että ns. kymppiluokka pitäisi olla kaikkien halukkaiden käytettävissä. Korostin, että heikosti suoritetun peruskoulun jälkeen ammatillisessakin oppilaitoksessa tulee ongelmia teoriapuolella. Käsitykseni on että ainakin osittain siitä syystä monet keskeyttävät opintonsa. Peruskoulun huono menestys kostautuu tosi ikävällä tavalla. Kymppiluokalla on mahdollisuus asetella  peruskoulun palikat uudelleen pohjalta saakka. Sitten on mahdollista rakentaa sen päälle.

Kerroin esimerkin omasta perheestäni. Tyttäremme ei viihtynyt erilaisista syistä johtuen peruskoulussa eikä siis oppinutkaan. Häntä onnisti peruskoulun jälkeen. Hän sai lähetin paikan isossa talossa, jossa hän pääsi  kokemaan  kyvykkyytensä  ja valmiutensa tehdä se mikä tarvittiin. Häntä kannustettiin ja hän halusi jatkaa koulun käyntiä. Kymppiluokan myötä ovi aukesi lukioon ja työelämään. Jälkeäkään kyvyttömyydestä tai sopeutumattomuudesta ei ole tullut tietoomme.

KYMPPIluokka antaa uuden mahdollisuuden!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti