kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

tiistai 16. lokakuuta 2012

Vaalikahvilassa 16.10

Vihreiden vaalitapahtumassa Sinisessä Kahvilassa tiistaina 16.10. käytiin vilkasta keskustelua Pielisestä, sen kaloista, troolauksen historiasta ja nykyisestä kuhan paljoudesta. Hyvä! Kuha on korkealle arvostettu paistokala etelän ravintoloissa. Kaupan kalatiskillä Etelä-Suomessa se kuuluu maksavan 30 euroa kilo.

Oletettiin että jäteveden puhdistamolla ohijuoksutusta tarvitaan kovalla sateella. Oli minulta jäänyt tarkistamatta Kari Kanaselta, mikä aiheuttaa ohijuoksutustarvetta ja tapahtuuko sitä usein. Minun käsitykseni on että vain laitteiden korjausvaiheessa tarvitsee toiminta pysäyttää. Epäselväksi jäi meneekö hulevesiä ja mikä verran puhdistamon kautta vai meneekö ollenkaan.

Pohjavedestä, vesilaitoksista, kaivoista, - jopa yksityiskohtaista historiaa kallioporakaivon korjauksesta kuultiin. Vesilaitoksen aloittama käyttöveden UV-säteilytys noteerattiin. Puhuttiin vesien happamoitumisesta ja sen syistä. Rikkilaskeuma, soilta virtaava hapan vesi, mitä muuta? Humusta valuu metsäojia pitkin pieniin salojärviin painuen pohjaan harvaksi liejuksi. Ei pysty uimaan. Todettiin, että kirkasvetinen karu järvi, jonka Ph on noin viiden paikkeilla, on kuollut järvi. Siinä eivät kasva kasvit, plankton eivätkä kalat.

Todettiin, että pohjaveden suojelutoimenpiteet on kirjattu niihin lupapäätöksiin joiden nojalla pohjavesialueella toiminta yleensä on mahdollista. Kaavoituksella pyritään ennakolta rajoittamaan rakentamista pohjavesialueelle. Jos rakentaminen sallitaan, kaavamääräyksillä asetetaan mahdollisimman tiukkoja rajoituksia pohjaveden suojelemiseksi.

Vesikeskustelu ei herättänyt tunteita siinä määrin kuin Kari Jaskasen esitys Kultasirkku-nimisen linnun saapumisesta Lieksaan 1970-luvulla. 1990-luvulla koko kanta katosi sen elinympäristön mm. Pappilanluhdan täyttötöiden jälkeen. Vaihdettiin ajatuksia siitä, mikä merkitys on sillä että jokin laji katoaa olosuhteiden muututtua. Onko sillä merkitystä, kysyttiin? Ainakin lintumiesten mielestä on. Luonnontilaisten vanhojen metsien vähentyessä vuosi vuodelta niissä elävien lintujen ja muiden metsän elävien on etsittävä uudet elinpaikat. Linnun ääni, jonka joskus saattoi kuulla, ei kuule enää entisellä seudulla.

Onko ihminen erityinen olio tällä Telluksella. Katoaisiko ihminen maapallolta joskus? Iso Asteroidi voisi aiheuttaa sen. Maailman saastunein meri Itämeri on meitä lähellä. Sen pohjassa makaa vaarallisia myrkkysäiliöitä. Arvioidaan, että myrkkyjen pääsy mereen hajoavista säiliöistä aiheuttaisi suuria tuhoja, jotka ulottuisivat ihmiseen asti. Entä tämä teollistumisen jälkeinen hurja väestönkasvu. Kahdesta miljardista seitsemään miljardiin, sitten kahteentoista miljardiin, miten kestää maa moista. No, kyllä ainakin rippeet jää,  vaikka minkälaiset taudit ja muut vitsaukset kohtaisivat ihmiskuntaa. Tyydyttiin siihen olettamukseen.

Kulttuurista alusti Inka Kivi. Inka todisti metsän merkityksestä suomalaisuuteen, sen kirjallisuuteen ja taiteeseen. Lieksa on karhu- ja metsäkaupunki. Käsitteitä, kulttuuri ja sivistys yritettiin avata.  Kulttuuria koskevassa keskustelussa Inka kertoi huolensa huhuista, jotka koskivat suunnitelmia kirjaston lukusalin ottamisesta muuhun käyttöön.  Kaupungin rahapulaako meinataan ratkaista kirjastolaitoksen toimintoja alas ajamalla.   Kuinka kirjastolle ei riitä rahaa kun jäähallille riittää.  

Varattu aika hurahti nopeasti, oli aika sanoa kiitos, oli mielenkiintoista, jatketaan toiste!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti