kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

perjantai 12. lokakuuta 2012

Vaalipaneeli Lieksan lukiolla 12.10.


H-hetkellä kello 11 lukion auditorio oli lähes täysi. Muutama aikuinen istui nuorten joukossa. Inkakin oli kuulolla ja Lieksan Lehti.  Meidän tentattavien taakse isolle kankaalle heijastettiin lukiolaisten kysymyksiä ja muutama ”Tero takaisin”-kommentti.  Meitä oli kuudesta puolueesta. Kannatuslukemiakin vilisi kankaalla.

Äsken löysin käsilaukustani valkoisen paperin, johon olen paneelin aikana kirjoittanut sanoja: RAHAA, Liikuntahalli/konserttisali (yksityinen rahoittaja), Kirkko, Kisälli-ideatoiminta, Oppisopimuskoulutus, Keskuskeittiö + ruokasali kaikille koululaisille, Talonvaltaus.

Liikuntahallista on Lieksassa puhuttu paljon, nytkin se tuntui olevan tärkeä hanke. Nyt sen käyttöä myös konserttisalina ehdotettiin. Yksi paneelin vastaaja valisti, että sen tulisi perustua yksityiseen rahoitukseen. Nyökyttelin.  Omana ajatuksenani olisin heittänyt, että Kirkko on hyvä konserttisali. Kisälli-idea on taas kuin omani. Olen aikaisemmin tässä blogissanikin yllyttänyt tyttöjä ja poikia rakennusmiehen oppiin korjausrakentamista oppimaan. Oppisopimuskoulutus on lähes kisällin oppia vastaava. Uutena (minusta) avauksena esitettiin, että suunniteltavan keskuskeittiön yhteyteen rakennettaisiin ruokasali kaikille koululaisille. Ari Marjeta yllytti talonvaltaukseen, jos nuorisotiloja ei ole riittävästi. Minä muiden muassa yllytin nuoria keskuudessaan itse selvittämään mitä he tarvitsevat ja tekemään perusteltuja esityksiä kaupungin päättäjille. Taisin mainita peräti termin varjohallitus. Lukion pysyminen Lieksassa puhutti. Pidin hyvänä, että koulua voi käydä kotoa käsin. Käsitykseni on: Jos väestökehitys on jatkuvasti laskeva, lukio ei saa erityiskohtelua peruskouluihin nähden. Silloin on valittava missä jatkaa opiskelua. Mielestäni harkinta koulun valinnasta on tärkeä. Lukiossa innostutaan tai lannistutaan. Innostavan opettajan aineissa luetaan kaikki kurssit, ymmärretään aineen substanssia. Opettajasta saattaa riippua jatkaako nuori opiskelua vai väsähtääkö pahan kerran.   Opettaja on nuoren malli, idoli parhaassa tapauksessa.  Yllytin jopa matkustaman kouluun Joensuuhun, koska Joensuulla  on korkeakoulukaupungin status ja sellaisena houkuttelevampi kuin periferian koulut.

Omassa puheenvuorossani korostin kaupunkiluonnon monimuotoisuuden merkitystä.  Steriili, vihreäksi kentäksi parturoitu puistoalue ei kiinnosta ainakaan kimalaisia, perhosia tai lintuja. Edellinen asuinpaikkani Espoon Tapiola antoi hyvän esimerkin siitä miten osa puistoista voi olla ”hoitamattomia” metsiköitä, joissa linnut ja hyönteiset viihtyvät. Ne ovat vilpoisia helteelläkin ja sellaisina puoleensa vetäviä. Tapiolan keskustan lähellä asutuksen ja lukion ympäröimällä aukealla ja laajalla, tasaiseksi tallautuneella Silkkiniityllä oli tilaa jalkapallon peluulle, frisbeelle, piknikille; yleensä ihmisille, jotka halusivat etenkin kesällä tulla ulos koloistaan. Eri ikäluokat löysivät tiensä sinne. Ei sitä tarvinnut niittää kuin muutama kerta kesässä, koska se kului käytössä eikä sen  niukkaravinteinen maapohja mahdollistanut runsasta heinikkoa. Siellä kasvoi eri lajit sekaisin suolaheinästä nokkoseen. Taisipa suojaisessa paikassa vilahtaa voikukkakin kimalainen selässään. Etelälaidalla oli kaupungin vuokraamia vanhoja puutarhapalstoja. Kävelyteitä oli niityn reunoilla ja keskellä.

Lieksassa on laajat puistoalueet. Mahdollisuuksia luoda viihtyisiä keitaita, joissa kerrostaloasukkaat voivat käydä nuuhkimassa luonnon omia tuoksuja on tarjolla, eikä maksa paljon istuttaa polkujen reunoille lieksalaisten puiden ja pensaiden taimia aluksi tiheään ja harventaa myöhemmin.  Ns. koristekasvit ja ulkomaiset lajit eivät mielestäni kuulu sinne. Otetaan tavoitteeksi Luonnollinen Lieksa


Paneelin jälkeen käytäväkeskustelussa todettiin, että Brahe-Sali olisi pitänyt aikanaan rakentaa suuremmaksi, jotta se soveltuisi konserttisaliksi. Minusta kirkko on upea konserttisali, hyvä akustisesti ja riittävän tilava suurille kuulijajoukolle. Minua valistettiin, ettei kirkkoa voi käyttää viihdemusiikin kyseessä ollen. Niin on.

2 kommenttia:

  1. On totta, että Joensuu paikkakunta on todella paljon houkuttelevampi, kuin pieni Lieksa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Joensuussa opiskelu edellyttää melkein väistämättä muuttoa toiseen kaupunkiin ja omaan asuntoon. Se taas tuo suuria kustannuksia, joihin vain harvoilla on varaa, sillä useat lukiolaiset eivät saa minkäänlaisia tukia ja harvojen vanhemmilla on resursseja rahoittaa kaikkea.
    Mahdollisuuden käydä Joensuussa koulua Lieksasta käsin sulkisin oikeastaan heti pois, sillä bussimatka veisi päivästä lähes neljä tuntia. Ja opiskelu bussissa ei ole kovin tehokasta, koska häiriötekijöitä on niin paljon. Näiden seikkojen vuoksi lukiolaisen koulupäivä venyisi helposti yli 10 tuntiseksi, joka on minusta alaikäiselle nuorelle liian pitkä, koska tämän jälkeen täytyisi keritä vielä harrastamaan jotain.
    Lieksan lukiossa on ainakin tällä hetkellä laadukas opetus ja voisin suositella Lieksan lukiota hyvin mielin opinahjoksi kenelle tahansa peruskoululaiselle, joka tällä hetkellä miettii jatko-opintopaikkaansa.

    Lukiosta kannattaa pitää kiinni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lukiolainen, olen henkilökohtaisen kokemuksenikin perusteella samaa mieltä siitä, että kotoa käsin koulun käynti on paras vaihtoehto. Minulla ei ollut syrjäisen kotipaikkani johdosta tilaisuutta käydä edes keskikoulua kotoa käsin vaan oli asuttava vieraiden ihmisten kodeissa. Pikku tytöllä oli kova ikävä kotiin. Ekaluokkalaisena lähdin yhtenä talvisena lauantaina koulun jälkeen hiihtämään Lieksasta Pielisen yli Hattusaareen. Tuli pimeä ja lumisade. Luulin eksyväni, mutta pääsin kuin pääsinkin perille.

      Jos lukioiden yhdistämisiin ja keskittämiseen JOUDUTAAN taloudellisen tilanteen ja väestömäärän ja -rakenteen Pohjois-Karjalalle epäedullisen kehityksen myötä niin siihenhän on sopeuduttava. Pääministerin suulla sanottiin juuri, että huono taloudellinen tilanne kunnissa pakottaa keskittämään. Ennuste Lieksan talouden mm. työllisyyden osalta on huono. Koulutuskysymykset ovat niitä tärkeimpiä asioita kunnissa, niin myös Lieksassa. Oletan, että kaikki päättäjät ymmärtävät asian tärkeyden ja kaikin olemassaolevin keinon yrittävät turvata nuorison tarpeet.
      Lukion osalta muutoksiin on vielä ainakin kymmenen vuotta aikaa, -arvioni mukaan. Hyvää opiskeluvuotta toivottaen Ilta

      Poista