kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Lieksan paras olohuone


Kirjaston lukusali on tosiaan kuin iso, valoisa, mukavasti kalustettu olohuone. Siellä on rauhallista ja miellyttävää istahtaa lukemaan lehtiä, taidekirjoja ja käsikirjaston erikoisteoksia, joita ei ole mielekästä hankkia itselle, jos ei nyt ole erityinen asianharrastaja. Löytyy sivukopperoita, joihin voi painautua vielä paremmin keskittyäkseen. Tuttavan tavatessa ääni helposti nousee muita ehkä häiritsevälle tasolle. Toisaalta olen ymmärtävinäni, ettei pientä kuuluvaa keskustelua pidetä vakavan rikkeenä. Lukusaliin tullaan näkemään tuttavia, istuskelemaan joukossa, lueskelemaan, selailemaan, viettämään aikaa. Ja onhan siellä musiikkiosastokin, jossa voi kuunnella tai lainata kaikenlaista musiikkia, viihdemusiikista konserttimusiikkiin. Viitteenomainen muisto kivasta kuulemasta tai laulun sanoista riittää, että virkailija etsii väsymättömästi ja lopulta löytääkin tarkoitetun kappaleen. Pelkkä kiitos-sana tuntuu liian laimealta ilmaistessa mielihyvää, mitä hyvä palvelu aiheuttaa saajalleen.

Kirjaston toimintaa voisi edelleen kehittää järjestämällä paikan, jossa voisi ääneen rupatella. Kahvilaa olen kuullut toivottavan. Pääkaupunkiseudulla ollaan valmiita laajentamaan kirjaston palveluvalikoimaa jopa porakoneen tai muun tilapäisesti tarvittavan välineen vuokrauksella.

Lieksassa on levinnyt huhu kirjaston yläkerran ottamisesta muuhun käyttöön. Miten nykyiset kirjastopalvelut sitten hoidettaisiin puhumattakaan kahvilasta ja laitteiden lainauspisteestä? Alakerta on täynnä monipuolista kirjallisuutta, lastenosasto ym. Joku on huomauttanut, että kirjojen hankinnassa pitäisi olla rima korkeammalla, ettei hankittaisi kirjoja, joiden kirjallinen arvo on matala. Ainakin nuorten pitää saada heitä kiinnostavia kirjoja dekkareista ja imelistä rakkauskertomuksista lähtien. Uskon, että lukiessa samantyyppistä kirjallisuutta tulee kyllästymisvaihe, jolloin haluaa jotain muuta. Arvostelukyky kasvaa ja haarukkaan mahtuu jo monenlaista; tietokirjoista klassikoihin.  Yhdyn Jörn Donnerin sanoihin: ”Lukeminen kannattaa aina!”

Linkkejä:
Kirjaston lukupiiri aloitti syksyllä
Kolin maatiaiset näyttely syyskuussa kirjastolla


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti