kevätaurinko lämmittää

kevätaurinko lämmittää

tiistai 23. lokakuuta 2012

Avoimuus on Avain


   
Olen viime viikkoina tuppautunut kadulla kulkijoiden juttusille. Minulle on kerrottu kuinka yksinäistä on elää kerrostalossa, kun tuntuu ettei talossa haluta edes tuntea toista. Olen kuullut kokemuksista mitä elämä on Ruotsiin muuttaneena, omaishoitajana, yksin eläjänä kun puoliso makaa sairaalassa,  presidentin linnassa lähettinä, opettajan sijaisena rauhattomassa luokassa, itse kiusattuna, oma lapsi kiusattuna, vatsa kipeänä, koko kroppa kolottavana. Lieksalaiset ovat kertoneet hyvästä elämästään Lieksassa, rauhasta, meluttomuudesta, luonnon läheisyydestä, kalastuksesta ja monesta muusta positiivisesta kokemuksesta. Keskustelut kadulla ovat olleet minulle tärkeä esimerkki avoimuudesta.

Mielestäni avoimuus edellyttää luottamusta siihen, että asioista voi keskustella ilman pelkoa tulla leimatuksi. Usein emme sanoja ilmaistaksemme  riittävän selkeästi ja yksilöidysti mistä on kysymys. Avoimuus tarkoittaa myös halua kuunnella ja vastaanottaa viesti.

Eristäytyneestä naapurista saatetaan sanoa, että hän on yhteiskunnan ulkopuolella, että hän on syrjäytynyt. Ei kukaan halua jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle eikä kukaan valitse olla syrjäytynyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti